Önkéntes KÓDEX

A Szívesség Közösség alapja az ÜGY, a szív-es életrend – egy szóban: a szeretet.

Átlagos, hétköznapi emberek működtetjük ezt a rendszert, akik számára Lelkesítő az Ügy, ezért személyes, 
másra is fordítható erőforrásainkból (idő, pénz, figyelem) önként áldozunk érte.

... mert nekünk jó, mert nekünk öröm.

: )

 

A munka igenis lehet öröm.

Alapítói törekvésem, hogy a munka itt öröm legyen, hogy annak adjunk Teret, hogy bárki felfedezhesse, ami számára az.

Tapasztalatom ugyanis, hogy mindenkinek megvan a tehetsége szerinti Helye, és aki elfoglalja, annál a munka, a hobby, a játék ezentúl szinonim fogalmak. A Szívesség Közösség küldetésének ezért fontos eleme, hogy mindenki olyan tevékenységben vegyen/vehessen részt, ami számára lelkesítő.

  • a helyi és munkacsoportok neve nálunk: szívügy – hiszen lelkesít
  • a szívügyek alulról indulnak, a közösség tagjai a kezdeményezők
  • a szívügyeken önkéntesek dolgoznak, a fő szabály: játékosan
  • bátorítunk mindenkit, hogy ne féljen új területen kipróbálni magát 

Ajánlások

Az alábbiak nem szabályok, inkább irányelvek, tanácsok – mindannyiunk javára. 
Csoporthoz való csatlakozásod kapcsán feltételezzük, hogy törekszel e 12 ponthoz hűen résztvenni.

 

1. JÁTÉK – ne vedd túl komolyan!

Az ügy persze fontos – de ettől még maradjon a JÁTÉK. Amit, igen, komolyan veszek, de nem túl komolyan. Tánc. Figyelem a Zenét, de igazán jól magam benne akkor érezhetem, és igazán eredményes is csak akkor lehetek, ha nem jelenik meg erőltetés, ha nem képzelem, hogy másokat megválthatok, ha nem kezdek túlzó elvárásokat támasztani. 

 

2. BIZALOM – kezdeményezz!

A lényeg itt a TÉR. Szabad hozni, tenni, mondani. Tetszik, vagy nem tetszik, vagy új ötlet, vagy kérés, vagy javítás, vagy-vagy-vagy: bármi jöhet. Mindenki teremtő, együtt teremtünk, csak így haladunk. A sok kicsi megy sokra – másképp: egymás nélkül semmire nem megyünk. Lendíts és TEDD, ha érzed a nyugodt erőt!

 

3. ALÁZAT – légy elfogadó!

Az ember ritkán az abszolút igazság birtokosa. Lehet jó ötletem, és lehet, hogy a másiké még jobb – de a legvalószínűbb, hogy kiegészítjük egymást. Nyitottság, figyelem, a másik ember el- és befogadása alapfeltétele a közös munkának – és az emberi jólétnek is. … Dönts tehát, ahol nyugalmad van abban, hogy valami JÓ, és kérdezz, ha kétséget érzel.

 

4. AKARAT – légy kitartó! 

Kitartó akarat, a teremtes alapja, hogy ma és holnap és holnapután is EZT és ÍGY építsem – másrészt fontos elfogadnom a körülmények, emberek, keretek, világ folyamatos változását. ... Folyamatos megújulásban jó tehát lennem – miközben egyes irányok, és legfőképp: a Közép mellett kitartok. 

 

5. ŐSZINTESÉG – igen, az önzésben is!

Az őszinteség: alap. ... Fontos tehát bevallani, hogy ezt az egészet magunkért, tehát önzésből csináljuk. Mert JÓ érzést ad. Mert JÓ közösség. Mert másokkal kapcsolódhatok. Mert tanulási lehetőség. ... Önfeláldozóként pózolni hazugság. Akkor gyere, ha ezzel tisztában vagy – és vállalod is. ... Az őszinteség: ALAP. 

 

6. FELELŐSSÉG – a kevesebb több!

Teljesítsd, amit vállalsz. Inkább kevesebbet, de azt jól. A Közösség csak úgy épülhet, ha tudunk számítani egymásra. Mondd, hogy mi lelkesít. Azt is, ha NEM. Vagy ha elég, vagy ha elköszönnél. Elfogadjuk. Megköszönjük, hogy egyáltalán közöttünk jártál. … Egy a lényeg: hogy mindig világos legyen, hogy miben számíthatunk Rád. 

 

7. HIT – csak lelkesen!

AZT csináld, ami lelkesít – ADDIG csináld, amíg lelkesít – NE vállald, ami nem. ... Így adsz arra lehetőséget, hogy Téged kiegészítő ember érkezzék (VAN!), aki épp azzal foglalkozik szívesen, amit Te nem szeretnél. Hozd a tálentumaidat és ötleteidet, saját egyéni színedet – garantált a jó érzés, ha egyszerűen csak adod magad. 

 

8. FIGYELEM – másokra és magadra is!

Ebben a Közösségben mi, emberek, az értékünk egyenlő – viszont a funkcióink eltérnek. Törekedj FIGYELNI másokra, vedd észre az ő egyedi, saját, csodás tálentumaikat. … és magadban találd meg a hibát, ha nem látod azokat! ... BÍZZ és BÁTORÍTS másokat, akár csapattag, akár vezető vagy nálunk.

 

9. DÖNTÉS – jót és jól!

Hogy mi a jó? Hogy szubjektív? … Igen, és mégsem. … JÓ szerintünk, ami a másik függetlenségét, erejét, fényét erősíti – rossz tehát mindaz, ami ezzel ellentétes, ami erőtlenít, ami függést okoz. ... Akarad és VÁLASZD a jót. ... Igen, mindig a döntésen múlik – a másik neve: szabad akarat.


10. ELFOGADÁS – légy türelmes!

Mindenki törekszik. Sőt: mindenki a legjobbra törekszik. Ami tőle épp tellik. Adj esélyt! ... Mindenki akkor reagál, amikor tud reagálni – és: amikor van mit mondjon. Várd ki! … és nyugodtan gondolkodj el MAGADON, ha bármikor ítéletet, dühöt, ingerületet vagy türelmetlenséget észlelsz.

 

11. EGYSÉG – az erőnk!

Igen, lehet, hogy azt hiszed, hogy elég vagy – de aligha találod meg egyedül a tökéletes megoldást. ... Elég vagy a magad helynén, de VONJ BE MÁSOKAT is … OSSZ MEG … KÉRJ SEGÍTSÉGET! … Az elején és a közepén és a végén is! ... Inkább többször, mint kevésszer. Folyamatosan. Bármiben. Bárkitől. ... Ahogy érzed. 

 

12. VÁLTOZZ – itt EZ a lényeg!

MERJ változtatni – MERD vállalni. SZABAD. ... Lehet ma NEM, ami tegnap még IGEN volt – és fordítva is. ... A Szívesség Közösség lényege épp ez: közösségben szerzett saját élmények révén tanulni. Kisebb és nagyobb újjászületéseink a gyümölcs, büszkék egyedül erre vagyunk – az egyén fejlődésére.  

 

Végül: emlékezz!

Mindenki egyedi csoda ÉS mindenki halandó – mindenki értékes ÉS senki nem nélkülözhetetlen. Emlékezz ezekre! … Az emberi élet mércéje a HOGYAN, és nem a KI, és nem a MIT, és legkevésébé a MEKKORA. … Játékos személyiségfejlődés, EZ a Szívesség Közösség lényege. … Emlékezz erre! ...

 

A muka IGENIS lehet ÖRÖM!

: )

 

Barátsággal,

Joós István
alapító 

Ottó képe

Nagyszerű írás, látszik, hogy

Nagyszerű írás, látszik, hogy tapasztalatból érett meg ilyenre. Átmentünk egy-két dolgon, de itt vagyunk, tisztábban és erősebben. Nagyon örülök, hogy része lehetek ennek a folyamatnak. Itt tényleg sokat lehet tanulni. :)

... maga a szöveg kicsit hosszúra sikerült és van benne néhány helyesírási hiba.

Ancsi képe

Egyetértek.

Szép és milyen más, mint szokott lenni.

Csodás érzés volt olvasni.

: )

Betty Zsoldos képe

Úhhh, ez hosszú és

Úhhh, ez hosszú és ijesztgetős:-) na, de nem futunk el

viszont viszonzásul elküldeném neked a könyvemet - csak úgy...

persze, csak ha kéred :-)))

Betty

ui: jelszó: "személyiségfejlesztés"