SZÍVes Megújulás

Joós István képe

Szeretett Mi!

Régóta hallgatok. Mélyen. Fél évet kínlódtam magamban, mert tudtam, hogy változtatni időszerű, de LÉPNI, tehát valóban felvállalni, őszintén kiállni eddig nem mertem.

A Szívesség Közösség nem működhet úgy tovább, mint eddig.

Azért nem, mert elfogyott az erőnk. Négy év. Személy szerint én is elfáradtam, és a munkatársaim is. Olyannyira, hogy a napi tennivalókat nehéz ellássuk, és az érkező friss és lelkes önkénteseket sincs épp, aki fogadja ... "túladtuk" magunkat. 

A válság oka egyszerű: kizártam a pénzt, még az induláskor. 

... és mivel kizártam, így hiába indítottam a Szívesség Alapítványt, keveseknek jutott maguktól eszébe, hogy pénzt küldjenek, alig érkezett támogatás, sokkal kevesebb, mint ami az alap költségeink fedezése ifényelne ... szerver díja havi 30 000 Ft, az áprilisi (ma október van) fejlesztési költség 300 000 Ft volt ... amikből még mindig jelentős összeggel tartozunk Pálnak és Lacinak, akik egy-egy szent türelmével várnak – ami nem változtat azon, hogy a vezetői csapat és én mégis nagyon rosszul éreztünk magunkat az adósság miatt. ... Viszont ... mégis így volt jó ... a világban Rend van ... mert ez a tartozás nyomás alá helyezte az egész rendszert, és lassan beért a változtatás ... Őszre értettem meg, hogy a döntés egyszerű:

A döntés az, hogy KI koldul.

... igen, tudom, hogy kemény ... és mégis ... a Tihanyi Apátság perjelével beszélgetve érkezett ez a megfogalmazás, szeptember elején ... mesélte, hogy amikor megérkezett ingyenessé akarta tenni a templom és múzeum látogatását, de kiderült, hogy a lelkes helyiek sem szívesen mosnak fel sokezer túrista után ... nálunk ugyanez a helyzet ... és az alábbi lehetőségek látszanak

 1. a Szívesség Közösség maradhat hobby projekt, mint most, mely esetben nem kér pénzt, és ÉN nekiállok koldulni vállalatoknál, hogy támogassanak minket
 2. megkereshetek egy nagyvállalatot, hogy vegye át, fogadja örökbe, és finnaszírozza a további működését  
 3. megkereshetek média holdingot, hogy aknázzunk ki szinergiákat, legyenek hirdetési és egyéb bevételek
 4. vagy tagdíjat vezethetünk be, aminek persze megint fejelsztési költsége van, amihez befektető pénze kéne

 

... a döntés annyiból egyszerűnek tűnik, hogy a koldulás nem az én utam. Tudom, hogy sokak számára csalódás ez, mert pedig milyen jól működhetne, ha én összekalapoznám, és nem kéne fizetni, és lám, milyen jól működik ez sok más helyen, úgynevezett civil szervezteknél.

De nézd picit távolabbról...

A döntés valójában ez: félek vagy Bízom.

... a döntés az, hogy vagy én nyakambaveszem a világot, és kérek-eladok mindannyiunk nevében  – vagy bízom ... tehát vagy kifelé fordulok, és meg akarom egyedül oldani, vagy befelé és BÍZOM Magunkban ... tehát abban, hogy egyre jobban vagyunk, hogy tudunk adni, és magamban is, hogy én is, és igen, kérjen mindenki a maga helyén, vállalja az értékeit, teszem már én is, és ebből tegye mindenki ide, amit időszerűnek érez, önként, ahogy érzi, amihez támpontot azért adok, hogy senki ne érezze magát bizonytalanságban, hogy akkor most "eleget" adott-e.

Fontos számomra, hogy ne a könnyebb utat válasszam – hanem azt, amit jónak érzek: tehát Bízom. 

Picit félve, de mégis örömmel teszem tehát próbára azon régebbi vélekedésemet, hogy ha valami érték a Nap alatt, akkor azok, akik használják önként és játékosan áldoznak is érte – ha pedig nem teszik, akkor nem érték, tehát nem életképes, és méltán legyen az enyészeté. Álláspontom szerint az önkéntes közteherviselés a világ rendje, a normalitás, sokkal inkább, mint, hogy eladjam hirdetőknek az általatok nézett felületeket ... sőt, JÓ is ez a szakítópróba, mert igazán csak az közösség, az Valódi Közösség aminek az éltetésében sokan résztvesznek – ha csak sokan használják, ha csak ingyen használják, akkor legfeljebb népszerű internetes platform. Márpedig a mi nevünk Szívesség Közösség ... 

... csakhogy, másrészt, persze ...

épp ezaz, hogy Szívesség. ... Hónapok óta birkózom ezzel, hogy tudom, hogy időszerű a tagdíj, de hogyan lehetne nálunk, akik annyi embernek REMÉNYT adunk egy sötét világban, épp mert ingyen használhatja, hogyan lehetne itt kötelező díj ... ezért nem sikerült meghirdessem ... ez tartott fél évig ... aztán másfél hónapja elkezdtem előadásokat tartani, kilépődíj, tehát ahogy érzed alapon ... majd csoportokat, ahol ajánlás van ... és működik ... és ebből rájöttem, hogy van még egy lehetőség ... amit alább látsz, a 88. (!) változat: 

Ajánlást vezetek be ... tehát önkéntesen fizethető tagdíjat.

Régóta figyelem, hogy nagyon különböző módokon veszünk-vesztek részt a Közösség életében, táblázatba is foglaltam, alább látható, és most ehhez rendelem az ajánlást. ... ami tehát NEM kötelező ... hanem mindenkinek az érzéseire, a lelkiismeretére bízzuk ... senkit nem fogunk emiatt kergetni, vagy üldözni, vagy hátrányosan megkülönböztetni – az alábbi szférák közötti közlekedés NEM a pénzadomány mértékén múlik ... ami egyben a következő újdonság:

Játékosabbra váltunk a szerepek és szférák bevezetésével.

Az elnevezések és a tartalmuk alább látszik, NEM jobb vagy rosszabb, NEM magasabb vagy alacsonyabb az egyik, mint a másik. Csak más. Aszerint, hogy ki milyen módon, milyen mélyen kapcsolódik, integrálódik a Közösség életébe. ... játéknak szánom ... mint egy videójáték pályái ... a kihívás és a lehetőségek változnak, folyamatosan, tapasztalattal és készségek változásával arányban:

... igen, akár máris jöhet.

A Szívesség Alapítvány számlaszáma: 16200010-00163530 
... miközben, másrészt, ahogy írom: NEM kötelező.

Egyszerűsítettem továbbá az oldal szerkezetén.

Visszajelzéseitek alapján – külön HÁLA a Helyi Körök Vezetőinek Első Országos Találkozójáért – a következő történtek / vannak folyamatban:

 • a felhasználói státuszokat átnevezem, értelemszerűen, a fenti táblázat szerint
 • megszűnt a felesleges megkülönböztetés tematikus csoportok (figyelem, baba-mama, főző, stb.), helyi csoportok (körök) között
 • HELY KÖR = EREDMÉNYORIENTÁLT CSOPORT (főzünk, kaláka, szemétszedés, bármi)
 • SZÍVÜGY = EREDMÉNY + ÖNFENNTARTÁS (értékadó projektek) 
 • ezek immár egy helyen, a csoportok főmenü alatti listában láthatók
 • megszűnt az előzetes moderáció is, jöhet az ötleted, várjuk
 • az ötletek menüpont immár mindenféle ötletet tartalmaz
 • kikerült több feleslegesen zavaró menüpont
 • fő helyre kerültek a fontosak, amikből immár tehát ÖT van
 • a beszámolókat történetek névre kereszteltük át, várjuk az írásaitokat
 • külön listában látszanak a vállalkozás ötletek, amik tehát megélhetést tudnak adni 

 

 ... remélem érthetőbb így, nekem egyszerűbbenk tűnik, és öröm, hogy az első visszejelzések is pozitívak. 

: )

Legvégül pedig FELELŐSÖKET szólítok.

Másképp: vállalom, hogy a JÓ ügy nem elég, hanem JÓL is kell csinálni. ... Alább hét kiemelten fontos felelősségi kör, amiket én, és az eddigi vezetők igazán jól ellátni nem tudunk – akik nélkül tehát ma, amíg meg nem érkeztek, még döcög picit a működés: 

 • facebook felős
 • szívügyek felelőse
 • wesite fejlesztés felelőse
 • vállalkozási projektek felelőse
 • önkéntesmunka koordináció felelőse
 • tagsági szintek adminisztrációjának felelőse
 • csoportok támogatása = mentor hálózat felelőse

 

... mert igen, sokmindenben NEM vagyok jó – kapcsolódnunk a megoldás.

Nálam, e-mailben jelentkezzen kérem, aki részt akar vállalni.
istvan@szivesseg.net 

Szeretettel,
István 

-

p.s.

Meséltem nemrég előadásban is hasonlókról, video itt, ha esetleg érdekel.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
dinuska képe

Szeretett István!

Szeretett István! :)
Részemről 4000 Ft átutalva - mert egyetértek vele! (S azért csak ennyi jelenleg, mert a rendelkezésemre álló pénzkeretből ezernyi másra is kell.)
Viszont a Szíves Szerepek kategóriáival, ill. azok elnevezéseivel még mindig nem tudok azonosulni! Nem lehetne ezeket valamilyen módon közösen megvitatni?
Más:
A "koldulás" kérdése: Amennyiben valóban közösségnek tekinted, István, a Szívesség-et, s nem személyes tulajdonodnak, akkor szerintem a vállalatoknál koldulást is bárki felvállalhatja, akinek lehetősége van ilyesmire. De akkor valóban a Közösségé legyen minden, amit kapunk! Közösen döntve a tárgyi és pénzbeli adományok sorsáról, s egyáltalában arról is, hogy elfogadjuk-e a felajánlott adományt. S akkor nem lesz akadály, hogy a "koldulás nem a Te utad"...
Üdvözlettel: Dinuska

Nnna képe

Az egész íráshoz nem kívánok

Az egész íráshoz nem kívánok szólni most.Vannak benne jók. Van ahol enyhítenék a megfogalmazáson. Pl. az önkéntes fizetés lelkiismeret szerint lenne az írás szerint. Ezt célszerű módosítani, másként fogalmazni, mert így, ebben a formában kicsit nyomás gyakorlás a "lelkiismeretünkre, pedig a pénz sajnos nem lelkiismereti kérdés. Késő van, nem tudom, hogyan kellene ezt másképpen írni, de a lelkiismeretet kihagynám. Apróság, de számít, mert másként hat ránk.

A Koldulás nagyon rossz megfogalmazás és értelmezés, mert:

-- A támogatók, szponzorok aktív keresése és fogadása elfogadott, pozitív dolog

--Támogatás kérése, (koldulás) nagy lépés annak, aki megteszi. Alázat és hit, hogy jó amiért teszi, és hisz benne. Türelemre, tiszteletre tanít elfogadni az "elutasítást". A személyes egó feladása egy általunk jónak hitt cél érdekében. Tiszteletre méltó erős hit önmagunkban és abban, hogy jó cél érdekében történik.  Sokkal, de sokkal nehezebb kérni, mint azt általában gondoljuk. Kérni annyi, hogy szükségben vagyok. Gyenge vagyok. Kevés vagyok. Ilyesmik. A gyengeségeimre, korlátaimra emlékeztet, és ezt nem könnyű felvállalni. Az erős embereknek különösen nem könnyű. Nem azt mondom István, hogy tedd ezt, csak azt szeretném érzékeltetni, hogy jó átgondolni, hogy egy-egy dolog mi mindent jelenthet. Nem minősítés az, hogy valaki meglépi-e ezt a lépést vagy nem, csak nagyon fontos átgondolni, hogy mit jelent az a számára. Jelen esetben az, amit koldulásként írtál.

Késő van. Vannak jó dolgok, amiket látunk. Pl. hogy ajándékok néven vannak a tárgyi dolgok. Ez nagyon szép gesztus. Oké, hogy most csak szavakat emeltem ki, de a szavaknak nagy ereje van. Amikor látom az ajándék szót, mindig elmosolyodom. Biztosan mások is.

Több jó dolog van, hagyok másoknak is írni valót:)

Emma

Joós István képe

Táblázat frissítve, HÁLA a

Táblázat frissítve, HÁLA a hozzászólásokért ... mert igen, éppen ez a lényeg ... sokakkal, és sokféle formában átbeszéltük a témát az elmúlt fél évben, hogy hogyan is legyen, hogy hogyan is ne – de dönteni végül nekem kőkemény felelősségem.

lelkiismerethez: igen, mondhatnám másképp, de így igaz, szerintem ... mert végül erről van szó, hogy az erőforrásaimat hogyan használom, az csakis az én belső prioritásaimon, a lekiismeretemen múlik

kolduláshoz: ezzel is egyetértek, és igen, kemény szó ... de megint, az akart lenni ... mert ez is így igaz ... vagy nyakambaveszem a világot, és kérek mindannyiunk nevében – vagy bízom, és azt mondom, hogy bízom hogy tudtok kérni, és magamban is, hogy én is, és igen, kérjen mindenki a maga helyén, teszem már én is, és ebből tegye ide, amit időszerűnek érez

Korcyl Dóra képe

Kedves István és

Kedves István és Emma!

Örömmel vettem ezt a nem kis lépést és egyértelmű irányjelölést. Úgy érzem ez az a pont ahol egyértelműen érezhetővé vált bennem miért is vagyok itt, mit jelent nekem a szivesseg.net.

Bennem ezek a kiemelt koldulás és lelkiismert fogalamak a következőket erősítették fel (ezeket régóta érzem itt, de most számomra nyílvánvalóvá vált):

 • ez egy közösség, ami virtuális szinten van jelenleg erőteljesen, de ez változóban van, hisz igény van a személyes kapcsolódásra is
 • tehát ez minden közösség életében pénz vonzatú
 • azaz áldozatot kér, jelent Tőlem/Nekem, aki a közösségbe tartozónak érzem magam
 • és én annak érzem magam, unis annyi önismereti fejlődéshez jutottam e röpke fél év alatt, amit ha lélekgyógyászra, tanfolyamokra, egyéb önismeretfejlesztő csoportokra vetítek sem biztos hogy itt lennék. És ha ezt pénzesíteném, plusz hozzátenném, hogy az időmből is rá kellett volna fordítanom a helymegközelítés miatt, nos akkor az irányár jóval kevesebb, mondhatni szerényebb. Bár rajtam áll mennyivel is toldom meg.
 • Hiába én kellettem ahhoz hogy ennyit jussak előre, de önmagamban, az itt tapasztalt pozitív életszemlélet megerősítése nélkül, a támaszok nélkül nem  érzem azt hogy ilyen hamar, ilyen messzire jutottam volna egymagam. Tehát eddig csak kaptam. És érzésem szerint jóval többet, amit én adhatok. Bár nyilván beleadom magamat, s míg hasznosulok én is rengeteget kapok. Ugyanis ezek az érzetek, érzések nehezen pénzesíthetők, de kell pénzesíteni, kifejezni magam számára is azt, hogy mennyit jelent nekem ez a közösség értékben.
 • Tulajdonképp ezzel is szivességet teszek, de már megint elsősorban magamnak. Hogy beismerem mennyivel támogatom, mennyit ér nekem az ittlétből származó jóllétem.
 • Tehát az én jóllétem a közösség jólléte. :) körforgás ez, amit ha egyre többen tesszük bővül, tehát bőséget hoz. :)
 • Lényegében ez fordított koldulás: magamtól kérek a közösség számára :) ami visszahat rám :) totális önfenntartó önzés!!!

 

Nekem a lelkemből ezek jönnek most, így érzem. ;) És tudod, tudjátok mit! Akkora könnyebbség, hogy most ide jól leírhattam, levezethettem a magam gondolatait. Tehát megint adva kaptam. :) Áldozni időszerű.

És kimondhatatlan nagy öröm a fejlődés, az új, a kihívás!

U.I.: Az OSZK is épp ennyi tagdíjat kér és ott is lehet olvasni és írni is, de azt míg bár ott is egyedül teszem meg nem léphetek be egy közösségbe alkotóan a gondolataimmal. :)

mgy2 képe

Kedves István! Nagyon sok

Kedves István!

Nagyon sok értékes dolgot írtál, bízom benne, hogy ezekkel a közösség, azaz a MI érdekeinket lehet segíteni, személyes és közös céljainkon, vágyainkon keresztül!

Nem tudnék most nagyon belemenni a részletekbe, nekem alapvetően tetszenek ezek a szíves szerepel. Dinuskával egyébként egyetértek, hogy ha felmerül az igény, akkor érdemes ezekről tovább beszélni, hátha lehet még finomítani rajtuk.

Ami viszont zavar és rossz lett, ez a sok menüpont a főoldalon. Ami eddig Szívességek volt, ott most 4 menüpont van, ugyanazon a szinten ahol a Csoportok vagy az Ötletek. Ezek módozataikban elkülönülnek, és nem szabad őket egy helyen említeni! Most arra gondolok, hogy ha új lennék az oldalon, akkor egyáltalán nem tudnék eligazodni. Ezt a felépítést tényleg így akartad, vagy arról van szó, hogy a jelenlegi informatikai háttér nem tesz lehetővé jobb felépítést?
A korábbi struktúra egész jó volt, most is kell összesen kb. 3 menüpont: Szívességek, Közösség, Szívügyek. A Szívességek alá mehet a 4 kategória amik bevezetésével egyébként egyetértek és kifejezetten tetszenek. A Közösség alá mehet a Csoportok, valamint itt is lehetne tagok térképe, és a szíves szerepek ismertetése. A Szívügyek alá pedig mehetnek az egyébként jó kategóriák: Ötletek, Vállalkozások (szerintem ez egyébként jobb, mint a Projektek).
Kérlek gondold át ezeket, mert most nagyon biztos vagyok benne, hogy ez a felépítés nem tartható.

Remélem segíthettem ezzel a beírásommal. Majd folytathatjuk a beszélgetést erről is!

Barátsággal:
Gyuri

mgy2 képe

Sziasztok ismét! Látom, hogy

Sziasztok ismét!

Látom, hogy ismét változtak a szférák. Ezzel
kapcsolatban jutott az eszembe, hogy esetleg meg kellene hirdetni az
elnevezéseket szavazásra, mert nekem még mindig nem tűnnek
letisztultnak.
Nekem pl. nem jön be az egyébként szép "Vendég"
kifejezés, számomra a "Vándor" jól bevált és sokkal többet mondó. A
"Vándor" szóban benne van valami magas ívűség, hogy az ember éli az
életét, be-betér helyekre, ide a Közösségbe is, ahol megpihenhet,
tevékenykedhet, hosszabb-rövidebb időkre letelepedhet. A "Vendég"-ben
nekem valahogy benne van egy alá-fölé rendeltségi viszony (ami különböző szempontok szerint változhat is), ami önmagában
még nem gond, de itt, hogy MI Szívesség Közösség vagyunk, szerintem nem
a megfelelő kifejezés.
A "Bizalmas" és a "Tag" között nem tudok
különbséget tenni, melyik tetszik jobban, az is lehet, hogy valami
harmadik kifejezés lenne jó. A "Tag" még azt a kérdést veti fel bennem, hogy annak van egy elég erős egyértelmű jelentése, hiszen nehéz úgy beszélni, hogy ne mondjuk azt, hogy "Közösségünk tagja(i)". Ekkor pedig a jelentése óhatatlanul módosul.
A többi eléggé tetszik nekem.

Üdv,
Gyuri

Korcyl Dóra képe

Szia ismét! Kapcsolódom a

Szia ismét!

Kapcsolódom a gondolatmenethez. Épp ez motoszkált bennem is Gyuri!

A vándor, úton levő, aki valóban betér, és lehetősége van maradásra, amit választhat. Szemben a vendéggel, akit általában meg hívni szoktunk. És sok oldalhasználóval, tehát a Közösséghez tartozó emberrel beszélgetve jópáran mesélik, hogy keresgéltek vmit és ide csöppentek, benéztek, aztán itt maradtak. Szerintem az egyéni rátalálás, felfedezés a gyakoribb, az oldal, a Közösség irányultságától függően is. Tehát számomra is kedvesebb, kifejezőbb a vándor fogalom.

És a "tagságról" ... igen, gyakori, bevált szófordulat, egyben elcsépelt is. Bár valóban a tag önmagában elköteleződést sugall, mégis gyakorisága miatt számomra kevés a töltete.

Viszont mikor a minap belépve a bizalmas szóval találtam magam szembe, nos,a nagyobb felelősségérzet felé tolt el. Nekem az írott, kimondott szó nagy erőt jelent, ezért símán letaglózott a fogalom.

Ezért vártam a fokozatot a cselekvő és a többi felé. Bár ahogy nézem nincs fokozat. Sőt a fentebb, lényegében nem is feljebb való fogalom, azaz nem "feljebb való" poszt. Mert nem is poszt az, inkább feladatában, felelősségében többet kíván az arra alkalmastól. Súlya van a fentebbnek. 

Ilyenformán a bizalmas fogalom beavat, megfog, megelőlegez. (És lesöpri azt a kis port is, mellékzöngét, ami esetenkét egyénekben mást is előhozhat. Hisz nem vagyunk eegyformák.

És igen érdemes, haszons, közösséget építő folyamat a nyelvezet értelmezése. Feltárulkozás ez is, ami önmagamhoz és a másikhoz vezet építve a közös eget.

Szeretettel, hogy egyeztethetünk és tegyük minnél többen

Dóra

 

Joós István képe

Igen. : )

Igen.

: )

Joós István képe

Szia Gyuri, igen, értelek,

Szia Gyuri,

igen, értelek, öröm, hogy leírtad mindezt – másrészt fontosnak érzem, hogy egyből legyen átlátható, hogy mit is kaphat, csinálhat itt az ember .. a "szívügyek" fogalmat mimegszoktuk, de világosabb így, szétbontva, remélem, hamar hozzászokunk mi, régebbiek is.!

: )

Joós István képe

Kedves Gyuri és Dóra, Igen,

Kedves Gyuri és Dóra,

Igen, értem – másrészt ... a vendég szerintem zörget, és befogadják.
Tehát a befogadott Vándor a Vendég .. ez nekem a többlet.

Másrészt a Vendég még nem tag ... fontosnak érzem ezt éreztetni.

A Vendégnek sokkal korlátozottabb jogai vannak, amit a Vándor nem fejez ki.
Egészen addig, míg Bizalmat nem kap, és akkor lesz Bizalmas .. ezért nyugodt ez így nekem.

-

ld még: http://szivesseg.net/mi/rendszer

Joós István képe

októberi Szíves MŰHELY okt

októberi Szíves MŰHELY okt 17.-én
Facebookra tettem ki, mert a szivesseg.net -en sztrájkolnak épp az események.

: )

–› https://www.facebook.com/events/345404762220174/ 

gde képe

Érthető, áttekinthető lett a

Érthető, áttekinthető lett a struktúra, picit még furcsa, de minden új dologgal így vagyunk! :)

Egyetlen kérdésem van: átutaláskor a nevemet vagy a nickemet megadjam? :)

Szép napot kívánok mindenkinek!

Erzsébet

mgy2 képe

Szia István! A tegnapi Szíves

Szia István!

A tegnapi Szíves Műhely beszélgetésünkkor még nem merült fel bennem, de azóta igen, a beszélgetéstől is inspirálva, hogy itt ebben a Vendég dologban egy logikai bukfencet látok. Ez az érvelésed tetszik, hogy a "befogadott Vándor a Vendég", viszont ha itt valaki regisztrál, akkor azonnal Vendég lesz. Nincs külön "befogadás". A tegnapi beszélgetésünk alapján, hogy milyen fontos a bizalom, hogy egy Bizalmastól valaki Bizalmat kapjon, a befogadás, azaz a Vendéggé válás sem lehetne automatikus.
Hogy érzed ezt?

Ez alapján hirtelen a következőket gondoltam:
- Azt nem szeretném, és gondolom Te sem, hogy legyen 8 kategória, és a Vendég alatt Vándor is legyen. Ez fölöslegesen bonyolítana, és gondolom a 7 db kategória a szivárvánnyal is összefügg :-)
- De lehetne mondjuk: Vándor - Bizalmas - Cselekvő a Vendég - Bizalmas - Cselekvő helyett. (Ilyen volt is rövid ideig.)
- Vagy lehetne Vándor - Vendég - Cselekvő. Ekkor a bizalom adásával (vagy esetleg egy másképp nevezett gombbal) a Vándorból lehetne valaki Vendég.

Ezzel viszont az a gond, ahogy írtad: "A Vendégnek sokkal korlátozottabb jogai vannak, amit a Vándor nem fejez ki."
A Vándor - Bizalmas - Cselekvő esetben a Vándor nem elég kifejező, a Vándor - Vendég - Cselekvő esetben a Vendég már nem korlátozott jogú, és ez is bukfences.

Ezen továbblépni esetleg úgy lehetne, hogy az iwiw-hez hasonló rendszer lennénk, ahol meghívóval lehetne regisztrálni. Ekkor a meghívottat már nevezhetjük Vendégnek. Ez persze lehet fölöslegesen bonyolítaná a rendszert.

Szóval egyenlőre nem tudom mi lenne a legjobb. És bocs hogy ezen lovagolok ennyire, de tegnap épp ilyenekről beszéltünk, hogy ezek a fogalmak is mennyire fontosak (csak épp nem a Vendég fogalma volt a fő téma).

Barátsággal:
Gyuri